A német menekültügyi hivatal és a Frontex adatai szerint is jelentős emelkedésnek indult az Európába érkező migránsok száma. A németek többsége egyébként egy felmérés szerint úgy érzi, az iszlám vallás fenyegetést jelent a társadalomra.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett határellenőrzések fokozatos enyhítésének következtében nő az Európai Unióba érkező illegális migránsok száma az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) adatai szerint. A brüsszeli Politico által közölt statisztika alapján idén januártól májusig több mint 42 700 illegális határátlépést regisztráltak, ez a szám egyharmaddal magasabb a tavalyi év hasonló időszakában feljegyzettnél.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő útvonalon 14 700 migráns érkezett, kétszer annyi, mint tavaly januártól májusig. A Nyugat-Balkánon 13 300 illegális bevándorlót regisztráltak, amely 85 százalékos emelkedést jelent a 2020-as adatokhoz képest. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre idén 90 százalékkal több, 4700 migráns érkezett.

A felmérésekről részletesebben itt olvashatnak.

Fotó: AFP/Thomas Lohnes