Jól halad a Budavári Palota rekonstrukciója, elkészült a Szent István-terem mennyezete és parkettája. A felújított terem augusztus 20-án nyílik meg a nagyközönség előtt.

Elkészült az újjászülető Szent István-terem különleges mennyezete és parkettája a Budavári Palotában. A munkálatok az ütemterv szerint haladnak, az egyedi bútorok többségének megmunkálásával is végeztek a szakemberek. A pazar falburkolat kialakítása lesz az egyik következő feladat.

Az újjászülető Szent István-terem augusztus 20-án nyílik meg a Budavári Palotában, az első napokban ingyenesen lesz megtekinthető.

A Szent István-termet sokáig tárolónak használták, miután a II. világháborúban megsemmisült – mondta Kőrösi Gábor kommunikációs- és marketingigazgató.

A rendkívül összetett intarziás padló fő motívuma a sárkányforma, az elemek minden anyaga hármas: vörös tölgy, fekete dió és dél-amerikai mahagóni. A parkettát a terem széleinél a falburkolat alá befutó, geometrikus mintájú díszcsík kíséri.

„A mennyezetet a gerendák között Zsolnay, türkizkék színű betétek díszítik. Amikor a teremben az ember felnéz a mennyezetre, akkor olyan hatása van, mintha az aranyozott gerendák között a kék eget pillantaná meg hirtelen. Kitágítja a tér érzetet”– magyarázta Rostás Péter, művészettörténész.

A kazettákba illesztett Zsolnay pirogránit lapok különálló képekként is értelmezhetők.

A terem rekonstrukciójának következő szakaszában a pazar falburkolatot alakítják ki: a 2,4 méterig magasodó faragott díszítéses, aranyozott faburkolatot a felső sávban aranyhímzésű szövettel burkolt részek egészítik ki egészen öt méteres magasságig.

A faműves munkákat komoly szakmatörténeti kutatások előzték meg, hogy a századelőn használt eljárásokat és fakötéseket alkalmazzák az oldalfal kialakításánál.

A fal sok száz kisebb-nagyobb, egymással kapcsolódó elemből áll majd össze, különlegessége, hogy a látható panelek egyetlen fémcsavart vagy más ma használatos kötést sem fognak tartalmazni.

Az egyik következő lépés többek között a kárpitozás lesz. Ezután jönnek a szenteket és az Árpád házi királyokat ábrázoló Király képek, amelyek Roskovics Ignác festményei alapján készültek – tette hozzá Kőrösi Gábor.

Azért ezt a termet rekonstruálják, mert erről maradt fenn a legtöbb dokumentáció. Részletes fényképek, és tervek is fennmaradtak. Az Iparművészeti múzeumban pedig megőrizték az eredeti függönyt és falkárpitot is – mutatott rá Rostás Péter.

forrás: M1, MTI, hirado.hu

Fotó: Az újjászülető Szent István-terem elkészült különleges mennyezete (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)