Eucharisztia – Egyház – Isten országa címmel, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve rendezett kerekasztal-beszélgetést a Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpont „Krisztus Egyháza a történelemben” kutatócsoportja június 2-án. Az online megtartott diskurzuson Puskás Attila, Fejérdy András és Gárdonyi Máté vett részt. A beszélgetést Gájer László vezette.

Frivaldszky János, a Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpont vezetője köszöntőjében az emmauszi tanítványok történetét idézte fel. A Szentírás tanúsága szerint a tanítványok a kenyértörésben ismerték fel Jézust. Nekünk, mai katolikusként is azt kell látnunk, hogy Jézus jelenléte, azaz az Eucharisztia nélkül nem tudjuk jól megérteni az isteni igazságokat.

„Eucharisztia, Egyház, Isten országa – ez a három fogalom, illetve az általuk megjelölt valóságok a lehető legszorosabban összetartoznak, egymástól elválaszthatatlanok. Ahogyan Szent II. János Pál pápa az Ecclesia de Eucharistia kezdetű enciklikájában fogalmazott: az Eucharisztia éltető forrása az Egyház életének.” Amikor az eucharisztiát ünnepeljük, és magunkhoz vesszük Jézus Krisztust a kenyér és a bor jelében, az Egyház is folyamatosan épül – kezdte hozzászólását Puskás Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának (PPKE HTK) dékánja.

Az Eucharisztia Jézus szeretetének, a végsőkig elmenő szeretetének szentsége. Az Egyház egész lelki gazdagságát és minden kincsét magában foglalja.

Az Egyház missziójának, evangelizációs tevékenységének is forrása az Eucharisztia. Az Egyház életében két alapvető irányultságot tapasztalunk: az egyik a folyamatos összegyűlés az Eucharisztia körül a szentmisében, a másik irány pedig a kifelé tartó dinamika, hisz elhagyva a templomot, kilépve a mindennapok világába magunkkal visszük ezt a tapasztalatot.

Ahogyan Szent II. János Pál pápa fogalmaz: az Egyház az Eucharisztiáért van. Ezt úgy érti, hogy az Eucharisztiában jelen lévő Jézus Krisztus vezeti el az embereket a Jézussal való közösségre. De az Eucharisztia és az Egyház is az Isten országa felé, az Atya, a Fiú és a Szentlélek közösségének, szeretete boldogító jelenlétének irányába mutat. Az Eucharisztia folyamatosan táplálja az Isten országának növekedését köztünk és bennünk.

Ezt követően Gájer László, a PPKE HTK tanszékvezetője arra kérte a történész szakértőket, mondjanak néhány gondolatot az Eucharisztia tiszteletének történetéről, valamint az 1938-as eucharisztikus kongresszusról is.

Forrás és kiemelt kép: magyarkurir.hu