A Szekeres László Alapítvány meghívására csütörtökön Szabadkára látogatott dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, aki megbeszéléseket folytatott Fejsztámer Róberttel, az Alap elnökével és munkatársaival, továbbá Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, illetve a Magyar Nemzeti Tanács vezetőivel: Hajnal Jenő elnökkel és Jerasz Anikóval, az MNT végrehajtó bizottsági elnökével.

Alkalmi sajtótájékoztatóján Szili Katalin emlékeztetett, hogy a napokban Magyarország átvette az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki tisztségét, s az elkövetkező fél évben, az elnökség idején, öt prioritást tartanak majd szem előtt, ami a magyarság számára a legfontosabb feladatokat öleli fel. Ezek a nemzeti kisebbségek kérdése, a vallásközi párbeszéd, ifjúsági kérdések, a technológiai fejlődés és a fenntartható fejlődés kérdése.

„Mindegyik olyan kérdés, amely a XXI. századi kihívásokra fontos felkészülést jelenthet, ugyanakkor a nemzeti kisebbségek védelme különösen nagyon fontos. Ez nemcsak magyar ügy! Az Európai Unióban 50 millió kisebbségi sorban élő nemzeti kisebbség található. A földrajzi Európában viszont minden hetedik polgár nemzeti kisebbségi sorban él! Fontosnak tartjuk, hogy meglegyenek azok a keretszabályok, amelyek akár egy elzászinak, akár egy dél-tirolinak, akár egy székelynek megadják a szülőföldön maradás és boldogulás esélyeit” – fogalmazott a miniszterelnöki megbízott.

Dr. Szili Katalin szerint fontos az is, hogy meg lehessen különböztetni az őshonos kisebbségeket a most bevándorlóktól, mert ezeket most az európai szabályozás összemossa, s tulajdonképpen az EU-ban sokaknak az sem világos, hogy az identitás védelem és az arra való jog a számunkra miért fontos.

A látogatásról és az elhangzottakról itt olvashatnak bővebben

Fotó Németh Ernő