A robbantásokra készülődő, 21 éves, jó családból származó, iszlamistává vált magyar egyetemista kapcsán, Szőcs László írt jegyzetet a Magyar Nemzetben. Ebből idézünk néhány részletet.

A hír egyszerre nyugtalanító és megnyugtató. Terrorizmussal gyanúsított magyart fogtak el a TEK emberei a kecskeméti kertvárosban – ez felettébb aggasztó. A magyar hatóságok éberek és szemfülesek voltak – ez optimizmusra ad okot. Valamelyest.(…)

Valamiért pedig mindig abban reménykedtünk, hogy megúszhatjuk. Nemcsak a tényleges terrorcselekményt, hanem azt is, hogy a veszély eljusson ide. A hét hónapja Bécsben elkövetett iszlamista támadás már ijesztően közel esett hozzánk. Salem Abdeslam, a 2015. novemberi párizsi terrortámadások elkövetője pedig kétszer is járhatott a budapesti Keleti pályaudvarnál, szűk két hónappal azelőtt, hogy társaival 137 emberéletet oltott ki a francia fővárosban. Információk szerint Ausztrián át érkezett ide autójával, majd arra is tért vissza Belgiumba.(…)

Az internet és a szabadon közlekedő emberek uralta világfaluban a gondolatok is szabadon áramlanak. Nem lehet megakadályozni, hogy egyes honfitársaink ne legyenek fogékonyak külföldről importált szélsőséges ideológiákra.

Magyarországot nem tartják kiemelt terrorcélpontnak a szakemberek, de rámutatnak: logisztikailag nagyon kedvező helyen fekszik az iszlamisták vándorútján. Budapest autóval csak pár óra Nyugat-Európától, és nem sokkal több Bosznia-Hercegovinától, ettől a Horvátország felé, északi irányban alaposan betüremkedő nyugat-balkáni országtól, amelynek hegyeiben Afganisztánt is megjárt harcosok, mudzsahedinek bújnak meg.

Az emberek és gondolatok szabad mozgásának nem szabhatunk határt. De a kockázatokat minimalizálnunk kell.(…) Németországban, ahol több millió muszlim él – döntő hányaduk békésen –, az alkotmányvédelem 28 ezer iszlamistát tart számon, és több komoly iszlamista merényletet is elkövettek az elmúlt években.

Mi nem ilyen országban akarunk élni. Nem vagyunk idegengyűlölők. Nem a fiam gyerekkori barátjának a magyar társadalomba beilleszkedett török apjáról vagy a sarki kebabosról van szó, akinél a dönertálat szoktuk venni. Hanem egy ellenőrizhetetlen tömegről, amelynek egy agresszív töredéke – a francia, német és belga példák szerint – már kifog az államon.