Az Erdélyi Református Egyházkerület által a magyar állam támogatásával felújított óvodát, illetve bölcsődéket avattak fel szerdán a Maros megyei Szászrégenben és Marosludason.

„Egész életünknek a gyermekek adnak értelmet. Minden népnek az élete azon múlott, vannak-e gyermekek, van-e jövő. Bármennyit dolgozhatunk, bármennyi vagyont összegyűjthetünk, mind semmivé fog válni, ha nincsenek örököseink” – mondta szászrégeni hálaadó áhitatában Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspöke.

Rámutatott: a visszaszolgáltatott egyházi épület most megújulva új rendeltetést kapott és jövőt, támogatást ígér a szászrégeni magyarságnak, a gyermeket vállaló szülőknek. Azt jelzi a szülőföldön családot alapító fiataloknak, hogy nincsenek egyedül, a közösség, a nemzet segíti vállalásukat.

Márk Endre szászrégeni polgármester is úgy vélekedett: a magyar bölcsőde a jövőbe mutat, ösztönzi a családalapítást, gyermekvállalást, a megmaradás záloga, összefogja és megerősíti az elvándorlás által megtizedelt magyar közösséget. Aki bölcsődét, óvodát, iskolát épít, az a jövőt építi – hangsúlyozta a román többségű város élére tavaly az RMDSZ jelöltjeként megválasztott elöljáró, és azt ígérte: a városnak gondja lesz arra, hogy az új bölcsőde a legjobb körülmények között, értékét hosszú távon megőrizve, a magyar szellemiséget hordozva működhessen.

Péter Ferenc, Maros megye tanácsának RMDSZ-es elnöke történelmi pillanatként értékelte a szászrégeni magyar közösség életében az anyanyelvű bölcsőde felavatását, s azt kívánta: mindig legyen túljelentkezés, elegendő magyar gyermek a bölcsőde és a többi magyar oktatási intézmény benépesítésére. Az Erdélyi Református Egyházkerület szászrégeni bölcsődéje egy felújított 350 négyzetméteres ingatlanban kezdte meg működését, ahol három bölcsődei csoportban 30 magyar gyermek ellátását biztosítja. A beruházás értéke 80 millió forint.

A szászrégeni bölcsődeavató után az Erdélyi Református Egyházkerület marosludasi óvodájának átadására került sor. A 380 négyzetméteres ingatlanban két óvodai és egy bölcsődei csoport működhet, így az intézmény negyven óvodás és tíz bölcsődés gyermek befogadására képes.

Forrás: MTI

Kép: Itthon.ma