Ezen még a cikket közzétevő Főtér.ro is meglepődött. Persze, mi sem ragaszkodunk a legnagyobb ellenség szerepéhez, de azért az alábbi statisztika bennünket is elég váratlanul ért.

Az Avangarde közvélemény-kutató legújabb felmérése azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak a románok a világ vezető hatalmaihoz, illetve a szomszédaihoz.

Nos, a felmérésből többek között kiderül, hogy – bár a korábbi kutatások szerint sokan tényleg komolyan tartanak attól, hogy Magyarország vissza akarja szerezni Erdélyt – nem Budapestet tartják a legnagyobb fenyegetésnek.

Arra a kérdésre, hogy a felsorolt országok közül melyiket tartják Románia legnagyobb ellenségének, a válaszadók 24 százaléka Oroszországot jelölte meg, így Oroszország Anyácska az első helyen végzett.

(Csak Putyin meg ne tudja! – a szerk.)

A másodikon viszont – Erdély-féltés ide vagy oda – nem Magyarország áll. Hanem Németország. Hogy pontosan miért, ez érdekes kérdés – talán mert szembeszegült az Egyesült Államokkal az Oroszországgal közösen épített Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítése kapcsán –, de a válaszadók 10 százaléka Németországban látja az ország legnagyobb ellenségét.

Így aztán Magyarország – bár dobogós – csak a harmadik helyen végzett, 6 százalékkal. Ugyancsak érdekes, hogy azon a listán sem Magyarország végzett az utolsó helyen, amely azon szomszédos országokat lajstromozza, amelyeket a legjobb barátnak tartanak.

Az első helyen persze Moldova végzett 45 százalékkal, a második Bulgária 11 százalékkal, a harmadik Szerbia 8 százalékkal.Viszont Magyarország a maga 4 százalékával megelőzi Ukrajnát, amely csupán a válaszadók 2 százaléka szerint jó barát – vélhetően az ukrajnai román közösséget is sújtó szélsőségesen kisebbségellenes kijevi lépések miatt.