Egy felnőtt és két gyermek is megsérült, amikor antifasiszta és kommunista csoportok megtámadtak egy katolikus felvonulást a francia fővárosban. Az 1871-es párizsi kommün idején a Haxo utcában történt mészárlásban elhunyt Georges Darboy érsek, vértanú emlékére szervezett menetet a francia katolikus egyház, de a részt vevők nem tudták békésen megtenni a négy kilométeres utat – számolt be a V4NA hírügynökség.

Mintegy háromszáz ember vett részt a megemlékezésen, ahol a hívek egy négy kilométeres felvonulással emlékeztek volna meg a katolikus egyház vértanúiról, akiket 1871. május 28-án baloldali radikálisok megöltek vallási meggyőződésük miatt – írja a V4NA hírügynükség.

Amikor a menet elindult a Notre-Dame des Otages-templom felé, a helyi kommunisták szidalmazni kezdték a katolikusokat.

Később útját is állták az egyházi menetnek és azt üvöltözték: „Halál a fasisztákra!”

„Olyan érzésem volt, mintha százötven évvel ezelőtt lennénk Párizsban. Szürreális volt” – nyilatkozta az emlékmenet szervezője.

A meneten résztvevőket ezek után mintegy húszfős antifasiszta csoport támadta meg, amely a szervező szerint harcolni akart. „Kitépték a kezünkből a transzparenseket, földre dobták és megtaposták a francia emlékezés zászlaját, a papokat pedig megütötték. Emellett kukákat, palackokat és kerítéselemeket is hozzánk vágtak” – közölte.

A támadásban két gyermek könnyebb sérüléseket szenvedett, egy ember pedig fejsérülésekkel került kórházba.

Az egyházmegye és a Máltai Lovagrend által a helyszínre küldött biztonsági emberek egy rendőr segítségével megpróbálták megfékezni a támadókat – sikertelenül. „A katolikus felvonulások során nem szoktak atrocitások történni, valószínűleg ezért küldött csak egy rendőrt a prefektúra a menet biztosítására” – magyarázta a helyzetet Camille Kozak plébános.

Gérald Darmanin belügyminiszter vasárnap esti Twitter-üzenetében azt írta, hogy a keresztényeknek jogukban áll a hitüket békében gyakorolni, és gondolatban a francia katolikusokkal van.

A felvonulás félbeszakadt a támadás miatt, a részt vevő katolikusok a közeli Notre-Dame de la Croix-templomba menekültek. „Imádkozás közben azt vártuk, hogy a rendőrség mikor ment ki bennünket” – mondta a menet egyik résztvevője.

szerző: hirado.hu

Fotó: A kommunizmust éltető vörös lobogót tartó, vörös felsőbe öltözött, arcukat maszkkal eltakaró fiatalok támadtak az 1871-es párizsi kommün idején vértanúhalált halt érsekre emlékező katolikusokra Párizsban, 2021. május 30-án (Forrás: Le Figaro)