Már pünkösd örömében, Szentháromság vasárnapján, május 30-án áldotta meg a budapest-rákoshegyi Lisieux-i Szent Teréz-templom körül felépített szabadtéri keresztutat, valamint a templomban elhelyezett Irgalmas Jézus-domborművet Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkárságának vezetője.

Az alkotások megáldása előtt bemutatott szentmise elején Balik Béla plébános úgy fogalmazott: ez az ünnep erősítsen meg bennünket a Szentháromság szeretetében és a testvéri összetartozásban. A keresztutat a hívek és Budapest XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata támogatásával hozták létre Rákoshegy (mely 1950 óta a főváros XVII. kerületének része) önálló településsé válásának 100. évfordulója, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére.

A szentmisén és a megáldáson részt vett többek között Horváth Tamás polgármester mellett Rákosmente önkormányzata képviselő-testületének több tagja, valamint Nagyné Szeker Éva rákoskeresztúri evangélikus lelkész is.

Ezen a vasárnapon a Szentháromság, az élő Isten titkát ünnepeljük. Hosszú út vezetett odáig, hogy ezt a titkot szemlélhetjük – mondta Mohos Gábor a szentbeszédben. – Isten keresi a kapcsolatot az emberrel, aki pedig az áteredő bűn által elszakította magát Teremtőjétől. Olyan embereket keres, akik hajlandóak vele együttműködni. Az első ilyen Ábrahám volt, aki által megláthattuk azt, hogy Isten nem egy távoli Isten, aki az égben, elképzelhetetlen messzeségben van, hanem olyan, aki itt van és cselekszik közöttünk. Különösen akkor, ha nyitott szívre talál, hiszen Isten nem úgy gyakorolja a hatalmat, hogy az ránk nehezedik.

Aztán kinyilatkoztatta önmagát Jézusban. És ő, aki annyi csodát tett, nem erőltette rá magát a tanítványokra, hanem szeretettel meghívta őket. Jézus szeretne bevezetni bennünket is Isten belső titkába, a három isteni személy szeretetközösségébe. Engedte, hogy keresztre feszítsék, hogy megmutathassa: Isten szeretet.

Végül, hogy vele valódi közösségben legyünk, elküldte számunkra a Szentlelket. Így kaptuk meg azt az ajándékot, hogy Isten gyermekei lettünk – bevont minket a „családi életébe”.

Fotó: Magyarkurir.hu/Fábián Attila

Mohos Gábor segédpüspök/ Fotó: magyarkurir.hu/Fábián Attila

Ez titok – mutatott rá a püspök. – De nem azért, mert Isten el akarja rejteni, hanem mert a sebzett ember nem képes ezt teljesen megérteni. Engednünk kell, hogy a bennünk lakó Lélek gyógyítson minket, hogy így egyre inkább befogadjuk őt és tanúságot tegyünk róla, hogy a többi ember is felismerje a szerető Istent.

A pünkösd nem egy egyszeri esemény – a Lélek kiáradásának kezdete, ami újra és újra megtörténik, ha mi beengedjük őt az életünkbe, ha együttműködünk vele. Így tapasztalhatjuk meg, hogy a szeretete által élünk, és hogy mi az ő templomai vagyunk.

Fotó: Magyarkurir.hu/Fábián Attila

Fotó: Magyarkurir.hu/Fábián Attila

A szentmise végén Horváth Tamás polgármester mondott beszédet, melyben úgy fogalmazott: Minden katolikus templomban van keresztút, de itt, Rákoshegyen ezentúl a templomon kívül is van – ezzel kilépünk a falak közül, és tanúságot teszünk az emberek előtt hitünkről. Krisztussal együtt mindannyian hordozunk keresztet, különösen most, hogy a járvány oly sok nehézséget, gyászt hozott az életünkbe. De ez a keresztút arra is emlékeztet minket, hogy közel a feltámadás – utalt a polgármester arra, hogy a szabadtéri alkotás a hagyományostól eltérően 15 stációból áll, megjelenítve húsvét örömét is.

A keresztutat a rákoshegyi egyházközség, a Rákoshegyi Polgári Kör és a Rákoshegyért Alapítvány állíttatta számos adományozó támogatásával, akiknek nevét emléktábla őrzi.

Forrás és teljes cikk: magyarkurir.hu

Kiemelt fotó: magyarkurir.hu/Fábián Attila