Benkő Tibor megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékkövét

A miniszter a helyszínen a közmédiának nyilatkozva kiemelte: “ezen a napon a hősökre emlékezünk; ennek történelmi múltja és hagyománya van”.
Felidézte: már az első világháborúban megfogalmazódott, hogy meg kell emlékezni a hős katonákról, akik a fronton “életüket, vérüket áldozzák a haza érdekében”. 1917-ben megszületett az első törvény, amely kimondta, hogy a településeken meg kell emlékezni a hősökről; már az első világháborúban megjelentek az első emlékművek, emléktáblák.
A fővárosi Hősök terén lévő Magyar Hősök Emlékkövét 1929-ben avatták fel. A miniszter kitért arra is, hogy 1945 után feledésbe merültek a hősi emlékművek és a katonák is, akik életüket áldozták a hazáért az ország érdekeiért.


Majd 2001-ben született meg az újabb törvény, amely visszahozta a hősökre való emlékezést. Ez ráadásul már nemcsak az első világháború idejétől, s nem is csak a katonákról szólt, hanem a honfoglalástól kezdve mindenkiről, aki életét áldozta, kockáztatta a hazáért, aki Magyarországért, a magyar emberekért tesz és áldozatot hoz. Ez a törvény szól azon hősökről is, akik napjainkban, ebben a pandémiás helyzetben életüket kockáztatják vagy áldozzák annak érdekében, hogy “biztonságban élhessünk”

– tette hozzá a politikus.
Benkő Tibor azt mondta: a hősök napja az utókor számára azt üzeni, hogy emlékezni kell. “Emlékezni kell a hősökre, akiknek köszönhetjük nemzetünket, nemzetünk fennmaradását, akiknek köszönhetjük, hogy békében és biztonságban élhetünk” – fogalmazott. A jövő nemzedéke számára azt üzeni: “készüljünk arra, hogy bármikor képesek legyünk az országunk békéjét, biztonságát szolgálni” – jelentette ki a miniszter.
Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt, melynek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján – az idén május 30-án – emlékeznek “az elmúlt ezredév magyar hőseire”, akik életüket adták a hazáért.

A honvédelmi miniszter felavatta a megújult Hősök parcelláját a fővárosi Fiumei úti sírkertben vasárnap, a magyar hősök emlékünnepén. “Önbecsülésünk erősítéséhez, nemzeti létünk fennmaradásához” nélkülözhetetlen példaképeket találni, akik erőfeszítéseit nagyra értékeli az utókor és követendőként állítja a jövő nemzedékeinek. Közéjük tartoznak a katonák. – Mondta Benkő Tibor.

 

MTI