James Cameron Avatar című kiváló Golden Globe-díjas filmjét bizonyára sokan ismerik, ahol a főhős egy különleges, ám félelmetes bolygón tesz személyes utazást avartarja révén.

Magyarországon virtuális politikai térben egyre-másra jelennek meg az előválasztás avatarjai. Pedig már dögunalom ez a demokráciát utánzó virtuális játék, hiszen mindenki tudja, hogy valamennyi figura Gyurcsány Ferenc avatarja. Az egy külön kérdés, hogyan kelt életre a bukott kormányfő politikai hullája, erről csak az a Frankensteint doktor beszélhetne, aki e nagy kísérlet mögött áll. Könnyen lehet, hogy a Gyurcsány-házaspár is avatarja egy nagy nemzetközi „arcnak.” Az új globalista jelszó:

Világ avatarjai egyesüljetek!

Az avatárok indítása nem egészen ügyetlen megoldás. Nézzük kinek milyen identitást szánt a computer-kezelő:

Van nekünk – az Egyesült Avataroknak – íme egy  jobbszárnyunk, Jakab Péter nevű játékossal, aki majd képviseli a keresztény (ő maga zsidó identitású)-konzervatív, a nemzeti-hadova-hazafias vonalunkat. A határon túli magyarok úgyis „megvehetőek üveggyöngyökért”, akik pedig csalódtak volna a Fideszben, azokat tárt karokkal várja. Ha megszorulna a pártvezetés kiválóan tud gyűjtéseket szervezni.

(Egy percre azért visszazökkenve a valóságba felháborító, hogy a saját ügyében gyűjtést rendez a ficsúr, de az nem jut eszébe, hogy mondjuk gyereknapra ezt az összeget felajánlja a Covid-árvák részére. Talán inkább elvárható lett volna a „nagy családcentrikus konzervatívtól”, hogy eleve nekik rendezzen gyűjtést. Még jó, hogy az Áder-családtól nem kunyerálta el azt az ötmilliót, melyet a köztársasági elnök viszont e nehéz sorsú gyermekek megsegítésére szánt – by the way a sajátjából!)

Aztán hivatkozhat a Gyurcsány arra, hogy itt vannak az Avatarok táborában a ropogós ifjúság képviselői. Fekete-Győr, Cseh Katalin, Donáth Anna, akiknek szivárványos lobogóit fényes szelek fújják! „Lám mi gondolunk minden korosztályra.” –mondhatná  a frankensteini  kreáció! Pedig ezek a figurák valójában nagyon is öregek, hiszen szellemiségüket, elit-egzisztenciájukat, nemzetközi kapcsolati tőkéjüket  a kommunizmusból mentették át szüleik, nagyszüleik, akik a vezető nómenklatúra képviselői voltak. Fekete-Győr Endre, Donáth Ferenc és lehetne sorolni a többieket is. Ők az Apró-Dovrev klán szelencéjéből  kiszabadulva a fiatalokat szeretnék megszólítani, akik erre csak azt mondanák: na ne má öregem!

A legszebb kiválasztott avatar  „a tulajdonságok nélküli ember” (Musil után szabadon), aki valójában közvetlenül  a computer-kezelő digitális megtestesülése. Ő az, akinek a feladata pontosan lemozogni a bukott kormányfő alakját, szándékait, terveit, mímelni a nagy integrátor szerepét, akit könnyen lehet majd törölni esetleges megválasztása esetén egy-két év múlva a kormányfői szerepből. Van példa: lásd a Medgyessy-avatart. Jut eszembe, emlékeznek? A 2002-es választások előtt Medgyessy sehol nem kampányolt egyedül, hanem kettesben a pártelnökkel Kovács Lászóval. Mennyire átlátszó megalázó játszma. Karácsony mellett is folyton felbukkan az Alkotó! Nem pihen!

Márki-Zay, a zöld, a szoci, és a többi avatarok egyelőre statiszták a játszmában, de persze gazdájuk bármely figurából szólhat hozzánk.

Az Egyesült Avatarok virtuális játszmája egyre unalmasabb és szánalmasabb. Egy jó hír azért van: törölhető!

Kiemelt kép: port.hu