Magyarország Ungvári Főkonzulátusa az „5 ország 1 folyó” program, egy igen jelentős és növekvő fontosságú ügyének szolgált házigazdájául.

A kezdeményező szervezet, a Műanyag Műhely tartott bemutatót, egy egész napos foglalkozást az ungvári gyermekek számára. Tamás Zsolt és Molnár Attila szervezők a rendezvény alatt bemutatták a műanyaghulladék újrahasznosításának különböző lehetőségeit. A kisiskolások csoportjai egymás után, sorra próbálták ki a bemutatott újrahasznosított tárgyakat – tollaktól és vonalzóktól kezdve furulyákig mindennemű apróságot – így remélhetőleg mindenki új ismeretekkel gazdagodva távozott az eseményről.

Buhajla József főkonzul közölte: „Ezt a folyót kötelességünk megőrizni természet adta állapotában. Adott esetben 100 tonna nagyságrendben is érkeznek a Tiszán különböző műanyagelemek, melyeket újra szeretnénk hasznosítani. A környezetvédelem, a környezettudatosság, a hulladékgazdálkodás nagyon fontos mindannyiunk életében, hiszen ha figyelmen kívül hagyjuk mindezt, nem lesz mit átadnunk a jövő generációinak.”

Bizakodásra okot adó bejelentés is elhangzott: Magyarország hulladékfeldolgozó-üzemet építtetett Makkosjánosiban.

Az eseményről bővebben itt olvashatnak.