Tegnap nyitották meg a Magyar Nemzeti Múzeumban azt a rendtörténeti kiállítást, amelyen 900 éves múltját, szellemi, lelki, kulturális és tudományos örökségét mutatja be a magyarországi premontrei rend.

A premontrei kanonokrendet 1121-ben alapította Szent Norbert. A rend tagjai szinte az alapítás óta jelen vannak Magyarországon is. A premontreiek az elmúlt évszázadokban részesei és alakítói voltak a magyar társadalomnak, vallási életnek, művészetnek és tudománynak is. Az évforduló alkalmából rendezett kiállításon bemutatják a rend történetét, áttekintést nyújtanak a rend lelkiségéről, alapításáról, magyarországi múltjáról és jelenéről. A rend mai magyarországi apátságaiban és rendházaiban őrzött alkotások és dokumentumok mellett számos hazai és külföldi gyűjteményből kölcsönzött műtárgyon keresztül elevenedik meg a premontreiek kilencszáz éves magyarországi története.

A kiállításon elsődlegesen a Gödöllői Premontrei Apátság és Levéltár, a Csornai Premontrei Apátság és Levéltár, a Premontrei Női Kanonokrend Zsámbéki rendháza, valamint több premontrei kötődésű gimnázium gyűjteményéből származó, korábban kiállításon még soha nem látott alkotáson, liturgikus tárgyakon, dokumentumokon, valamint fotográfiákon keresztül mutatják be a premontrei rend szerteágazó szellemi és kulturális örökségét.

A kiállításon bemutatásra kerülő művek között kiemelkedő Vaszary János Szent Norbertet ábrázoló, 1897-ben készített festménye, amely az Esztergomi Ősrégi Szemináriumból került a zsámbéki Keresztelő Szent János-plébániatemplomba. A tárlat számos jelentős premontrei kódexet is bemutat, és az érdeklődők megtekinthetik az ausztriai Schlägl premontrei apátságában őrzött, középkori magyar szójegyzéket is.

A sok érdekességet bemutató kiállítás 2021. szeptember 15-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban, minden esetben a koronavírus-járvány megfékezése érdekében meghozott, hatályos szabályoknak megfelelően. A kiállítás virtuális formában is bejárható a Magyar Nemzeti Múzeum weboldalán. A tárlathoz, valamint a jubileumi évhez kapcsolódó további programokról a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Premontrei Cirkária weboldalain tudhatnak meg többet: www.mnm.hu és www.premontreiek.hu.

Forrás: