A Ne féljetek! címet kapta a Budapesten szeptemberben kezdődő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kötődő első kiállítás, amely az olasz főváros magyar kulturális intézeteként működő Collegium Hungaricumban péntektől látogatható.

A római Collegium Hungaricum kortárs művészeti kiállítással nyílt újra a pandémia miatti több mint félévig tartó zárás után.

A Ne féljetek! című tárlat a szeptember 5. és 12. közötti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kötődő első kulturális esemény, amelynek az a célja, hogy a Vatikán közelében nyisson kaput a kongresszusra az olaszországi közönség előtt. A kurátor Hauser Beáta címként a néhai lengyel pápa, II. János Pál egyik legismertebb mondatát választotta. Az üzenet nem veszítette aktualitását a járvány miatti félelem hónapjait követően sem.

A kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata huszonkét alkotójának műveit sorakoztatja fel, amelyek közös témája az eucharisztiával való kapcsolat. A több mint ötven festmény, grafika, plakát között helyet kapott a szobrász Oláh Sándor 1959-es üveg- és féminstallációja is.

A kiállításnak a Vatikán és a római nemzetközi diplomáciai testület tagjai jelenlétében tartott megnyitóján Piero Marini bíboros, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága elnöke jelentősnek nevezte, hogy a budapesti egyházi esemény névjegyeként kortárs művészeti kiállítás megrendezését választották. Hozzátette, hogy a NEK a járvány utáni újraindulás és remény jelképének számít egész Európa és a világ számára.

Kudar Gábor, a Collegium Hungaricum igazgatója az MTI-nek elmondta, a Ne féljetek! kiállítást eredetileg az idei évad záróeseményének szánták, a járvány miatt azonban a tárlattal nyitottak újra.

„A kiállítás nemcsak olaszoknak, hanem a Rómában járó külföldiek számára is meghívó  a Budapestre való utazásra”

– mondta az igazgató.

A kiállítás szeptember 10-ig várja a látogatókat, és mintegy előkészíti a NEK előtti napokban a budapesti Vigadó Galériában nyíló tárlatot.

MTI

Fotó: Chuck Fishman/Getty Images