A baloldali híresztelésekkel szemben biztosan megépül a Dél-budai Centrumkórház – ígéri a megvalósításért felelős miniszterelnöki megbízott.

„Lesz Szuperkórház, amely mindenki számára VIP-ellátást nyújt és nemcsak Újbuda, hanem a régióban élő 1,2 millió ember egészségügyi és sürgősségi ellátását megoldja. Mivel a magyar emberek – felnőttek és gyerekek – egészségéről, ellátásbiztonságáról van szó, még egyszer rögzítsük: lesz Szuperkórház. Nem szabad az embereket félrevezetni, ezért maradjunk a tényeknél! A Szuperkórház megvalósulására csak ez a kormány jelent garanciát”

mondta el az Origónak Bedros J. Róbert, a DBC megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott.

A megbízott hangsúlyozta, hogy a kórház megépítésének költségvetési fedezete rendelkezésre áll, és annak sincs akadálya, hogy 2023 végéig projekt alapon, „akár egészségügyi projekt finanszírozása céljából hazánk az uniós vagy más kedvező hitel felvétele mellett döntsön” – utalt ezzel az európai helyreállítási hitelalap erre vonatkozó részletére.

A létrejövő intézmény nem csak épület, önálló brand lesz

„Már a tervezésnél figyelünk arra, hogy a DBC ne csak egy épület legyen, hanem egy brand is. Az a célunk, hogy az ide járó betegekkel a megszokottnál szorosabb kapcsolatot tudjunk kialakítani. Egyrészt a páciensek megismerhessék az itt elérhető szolgáltatásokat, akár érdeklődőként, akár érintettként, a másik oldalról pedig mi a lehető legtöbb segítséget meg tudjuk adni a számukra. Ezek olyan kényelmi szolgáltatások, amelyek a magyar egészségügyben egyelőre nem megszokottak, de idővel remélhetőleg majd általánossá válnak. Fontos, hogy a DBC esetében sok mindent még otthonról, kényelmesen el tud intézni a páciens, amely egyrészt kevesebb stresszt jelent, másrészt a kórház is jobban és hatékonyabban fel tud készülni a beteg érkezésére”

– mondta Bedros.

„A DBC-ben a szó szoros értelmében minden a betegről szól majd: nemcsak a gyógyulásáról, hanem annak az optimális környezetnek a megteremtéséről is, amelyik ezt a legjobban szolgálja.Az első látásra extrának gondolt funkciókat – az egyágyas szobától a bankfiókig – nyugodtan tekinthetjük egyfajta befektetésnek, hiszen a hosszú távú eredményt, a jobb és gyorsabb gyógyulási eredményből adódó össztársadalmi hasznot nézve mindez megtérül: kevesebb kórházi nap, rövidebb táppénzes időszak, kevesebb gyógyszer”

– ígérte a miniszterelnöki megbízott, aki szerint mind a járó-, mind a fekvőbetegellátás tekintetében egy teljesen új szintet fog képviselni az intézmény a Magyarországon eddig megszokottakhoz képest, amelyre egyfajta zászlóshajó-projektként is tekinthetünk a későbbiekben.

Forrás: Mandiner, Origo / Kiemelt kép: figyelo.hu