Sokan azt képzelik, most már megúszhatják a vírust akkor is, ha nem oltatják be magukat, de a Covid előbb-utóbb mindenkit meg fog találni – mondta Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban, a szokásos miniszterelnöki interjú keretében.

Másfél hónap múlva a klímavédelem területén az Európai Bizottság 10-12 jogszabályt tesz közzé parlamenti jóváhagyásra, s akkor meg kell majd védeni a magyar emberek érdekeit, ezért a következő két-három évben rezsiharcot kell folytatni. Az a gondolat, hogy a klímaváltozás árát az emberekkel fizessük meg, Nyugaton természetes, Magyarországon viszont évekig küzdöttünk azért, hogy a rezsit leszorítsuk – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök közölte, hogy a mai adatok szerint már ezer alá csökkent a kórházban ápolt, vírussal küzdő betegek száma, és mindössze 121-en vannak lélegeztetőgépen. Hozzátette: sokan azt képzelik, most már megúszhatják a vírust akkor is, ha nem oltatják be magukat, de a Covid előbb-utóbb mindenkit meg fog találni – tette hozzá.

„A vírus az utolsó embert is megtalálja, aki nem védett, ezért fontos, hogy mindenki beoltassa magát”

– mondta.

Orbán Viktor arról a rémhírről is szólt, hogy a keleti vakcinákkal beoltottakat nem engedik be más országokba. Ezzel szemben a valóság az, hogy a keleti vakcinákkal is lehet majd utazni, Magyarország pedig egymás után köti a megállapodásokat a védettség kölcsönös elismeréséről.

Most a gazdaság újraindítása a kérdés – hangsúlyozta még kormányfő. Amikor a járvány csúcsra járt, akkor a védekezés volt a fontos, most viszont, hogy a harmadik hullámot legyőztük, vagy leszorítottuk a földre, újra kell indítani a gazdaságot. Meggyötört minket a korábbi helyzet, de a vállalkozóknak vissza kell nyerniük a vállalkozó kedvüket

– tette hozzá.

A 2022-es költségvetés is az élet újraindításáról szól majd, s amikor megkapjuk a II. negyedéves gazdasági adatokat, akkor az eredmények biztatóak lesznek – mondta Orbán Viktor.