A Századvég jogi szakértője szerint az egész baloldal bűne Őszöd. Ifj. Lomnici Zoltán szerdán, az őszödi beszéd 15. évfordulóján, az M1 aktuális csatornán hangsúlyozta, Karácsony Gergely is tanácsadó volt 2006-ban, így a főpolgármester is “bűnrészese ennek a politikának”.

Az alkotmányjogász megjegyezte: az Európai Bizottság és az Európai Tanács is szó nélkül hagyta a 2006-os eseményeket. A katalóniai függetlenségi mozgalom kapcsán a rendőrterror ellen, és Franciaországban a sárga mellényeseket ért brutális erőszak ellen sem lépett fel Brüsszel – fűzte hozzá.

Mint mondta, 2006-ban bűncselekmény történt, hiszen a választók máshogy voksoltak volna, ha tudják az igazságot. Gyurcsány Ferenc nemcsak a polgárok, de Brüsszel előtt is eltitkolt adatokat, ezzel kormánya nem teljesített uniós kötelezettségeket, Brüsszel mégsem szankcionált – tette hozzá.

Emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc a Balatonőszödön elhangzottakat igazságbeszédnek állította be; a beszédet követően az MSZP és a liberálisok kiálltak Gyurcsány Ferenc mellett a bizalmi szavazáson. A kormány három év alatt csődbe vitte az országot, a 19 százalékos társasági adóval ellehetetlenítették a beruházásokat, elvették a családok kedvezményeit, és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kellett beavatkozni, hogy ne menjen csődbe az ország – sorolta. Emberek lelkileg és fizikailag megnyomorodtak, sokan lettek öngyilkosok – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Bohár Dániel, a Pesti Tv riportere az M1 aktuális csatornán úgy vélekedett, hogy más országban “egyből lemondott volna” egy politikus egy ilyen beszéd után.

Kiemelte: nagyon fontos a mai fiatalok figyelmét felhívni ezekre az eseményekre. Fontos, hogy megismerjék “az igazi Gyurcsányt”, aki ugyan nem akar kormányzati szerepet vállalni 15 évvel Őszöd után, de ő “kasztingolja a szereplőket” – fogalmazott Bohár Dániel.

Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-i került nyilvánosságra, és ez országszerte tüntetéseket, utcai zavargásokat váltott ki. A 2006. május 26-án zárt körben elhangzott, helyenként durva szavakkal kísért beszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként azt mondta, hogy a kormány “végighazudta” az előző másfél két évet, négy évig nem csinált semmit, és ezért messze túllépték az ország gazdasági lehetőségeit.

MTI

Címlapkép: Barikádot építenek a tüntetők az Erzsébet híd pesti hídfőjénél /  MTI/Honéczy Barnabás