A tegnap este elkezdődött Uniós csúcsról Orbán Viktor miniszterelnök videóbejegyzést tett közzé, amelyben leszögezte, hogy Magyarország azon csoporthoz tartozik, amely szerint a klímavédelem költségeit a klímaromboló nagy cégeknek kell megfizetniük.

„Van olyan csoport, amelyik inkább az emberekkel, meg a családokkal fizettetné meg. Ez egy átlagos magyar család esetében havonként akár 20 ezer forint is lehet. Mi ezt nem tudjuk elfogadni, azt a megoldást támogatjuk, amely a klímát rombolókra terheli a védekezés költségeit” – mondta.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook oldalára a következőket írta:

A magyar kormány számára a környezetvédelem nemzeti ügy. Egy évvel ezelőtt hirdettük meg a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amelynek célja a klímasemleges, körforgásos gazdaság megvalósítása és hazánk egyedülálló természeti kincseinek megóvása.

Emellett Magyarország az elsők között rögzítette törvényi szinten azt a vállalást, hogy 2050-re klímasemleges országgá váljon. A kitűzött EU-s klímacélok azonban csak az igazságosság, a szolidaritás és az arányos tehermegosztás elveit szem előtt tartva valósulhatnak meg. Ezért ellenzünk minden olyan megoldást, amely plusz terhet róna a magyar háztartásokra.
Nem támogatjuk, hogy a lakossági szektorban egységes uniós karbonárat vezessenek be, meg fogjuk védeni a rezsicsökkentés eredményeit, nem fogjuk hagyni, hogy a magyar embereket terheljék a nagy kibocsátók helyett.

Ugyanis a klímaváltozás elleni fellépés költségeit nem a lakosságnak, hanem a legnagyobb szennyező országoknak és vállalatoknak kell viselnie.

Ebből az alapelvből nem engedünk!