Magyarországon 2012 óta hatályos egy preventív jellegű jogi szabályozás a pedofil bűncselekmények elkövetőivel szemben. Kocsis Máté fideszes frakcióvezető indítványára a kormány – illeszkedve a Németországban nemrég elfogadott szigorításokhoz, illetve az európai trendekhez – további szigorításokat kíván bevezetni. Az Országgyűlés hamarosan dönthet a pedofilok nyilvános adatbázisának létrehozásáról – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Magyarországon 2012-ben olyan határozatot fogadott el az Országgyűlés, amely kimondta például, hogy a pedofil bűncselekmények nem évülnek el. Valamint, hogy minősítő, súlyosbító körülmény a gyermekpornográfia esetében, ha valakinek a felügyeletére van bízva a (szexuálisan zaklatott) gyermek. Az ilyen személy ha például csak birtokol ilyen jellegű képeket, felvételeket – amely egyébként 1–3 év szabadságvesztéssel büntetendő –, amennyiben a rá bízott gyermekről szóló képeket tárol, az már 2–8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

“A törvény preventív jellegét erősítené, ha mindez még foglalkozástól való eltiltással is járna”- tette hozzá ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A törvénymódosítási javaslatban az is szerepel, hogy készüljön nyilvántartás a pedofil személyekről, ami megkönnyítheti például egy munkáltató döntési helyzetét. A liberális jogvédők azonban máris azzal érvelnek, hogy ez ellenkezik a személyi szabadságjogokkal és az adatbiztonsággal.

„A pedofília, illetve az infantofília, amely a 3–4 év alatti gyermekek szexuális kizsákmányolását jelenti, bestiális bűncselekmények. Meggyőződésem, hogy nemcsak a jogvédőkkel van a baj, hanem Strasbourggal is súlyos problémák vannak, hogyha ezt a kérdést nem a gyermekek védelmének az oldaláról közelítik meg.

Álságos és a nemzetközi joggal szembehelyezkedik ez az érzékenyítésre irányuló álláspont, hiszen a gyermekek védelméről szóló New York-i egyezmény ilyen esetekben egyértelműen a gyermek integritását helyezi előtérbe. A jogalkotónak erre kell fókuszálni, nem pedig az elkövetők babusgatásával, illetve belső vívódásaival kell foglalkoznia” – mondta ifjabb Lomnici Zoltán.

További részletek a Demokrata.hu-n olvashatók

(Címkép: PestiSrácok)