Angela Merkel kancellár szombaton óva intett a rasszista és az antiszemita megnyilvánulásoktól a palesztin ügyet támogató tüntetéseken Németországban, ahol a hétvégére több megmozdulást is terveznek.

Angela Merkel/Forrás: szabadmagyarszo.com

Angela Merkel/Forrás: szabadmagyarszo.com

„Azok, akik a zsidók elleni gyűlöletet az utcára viszik, akik fajgyűlöletet szítanak, kívül esnek az alaptörvényünkön” – figyelmeztetett Merkel heti rádiós hangüzenetében, podcastjában. „Az ilyen cselekményeket következetesen meg kell büntetni” – hangsúlyozta. Németországban több tüntetés is volt, az Izrael és a palesztin Hamász között az elmúlt két hétben kiéleződött összecsapások miatt. A két fél között törékeny tűzszüneti megállapodás lépett életbe pénteken.

Németországban egy héttel ezelőtt mintegy 60 embert őrizetbe vettek, 100 rendőr megsérült a palesztin ügyért szervezett berlini tüntetésen történt erőszakos megmozdulásokon. Ezeken az eseményeken a tüntetők antiszemita jelszavakat skandáltak, izraeli zászlókat égettek és kövekkel dobálták meg egy zsinagóga bejáratát.

A kormány határozottan elítélte a történteket. A hosszú pünkösdi hétvégén ismét több tüntetést terveznek a fővárosban és más városokban. Ebben a feszült helyzetben egy zsidó berlini beszámolt arról, hogy péntek este Berlinben három férfi megtámadta. Személyük egyelőre ismeretlen. A 41 éves férfi, aki kipát viselt, elmondta, hogy belekötöttek, majd arcon ütötték. Támadói elmenekültek. Feljelentést tett a legközelebbi rendőrkapitányságon. Ezután kórházba szállították, amelyet a kezelés után el tudott hagyni.

Németországot aggasztja az antiszemitizmus újjáéledése, amelyet főképpen a szélsőjobboldal gerjeszt, különösen a 2019 októberében egy hallei zsinagóga ellen elkövetett sikertelen támadás óta, amelyet egy revizionista tézisekben jártas szélsőséges követett el.

A zsidó közösség, amely a német újraegyesítés és a volt Szovjetunióból érkező több százezer zsidó érkezése óta reneszánszát éli, rámutatott az egyes muszlim körökben uralkodó antiszemitizmusra, különösen azok körében, akik az Izraellel ellenséges arab országokból 2015-ben és 2016-ban érkeztek menekültként.

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép: szabadmagyarszo.com