Utcai performansszal és villámcsődülettel tiltakoztak Nagyváradon és Szatmárnémetiben péntek este román és magyar művészek a Bihar megyei tanács azon terve ellen, amely összevonná egyetlen nagy közös intézménybe a nagyváradi román és magyar színházakat, bábszínházakat, táncegyütteseket, valamint a filharmóniát, valamint a fenntartó megszüntetné a művészek határozatlan időre szóló munkaszerződését.

A nagyváradi kulturális intézmények támogatása érdekében több petíció született, számos vezető román színházi szakember is kifejtette aggodalmát a megyei önkormányzat tervével kapcsolatban. Péntek este több százan gyűltek össze a nagyváradi Szent László téren, ahol az összevonás által érintett kulturális intézmények művészeinek tiltakozó megmozdulásán. Rövid előadás után felolvasták románul és magyarul azt a tiltakozást, amelyben kérik az intézmények önállóságának, valamint a határozatlan időre szóló munkaszerződéseknek a megtartását.

Szatmárnémetiben az Északi Színház magyar nyelvű Harag György és román nyelvű Andrei Raicu társulata tartott villámcsődületet, ezzel fejezve ki tiltakozását a Bihar megyei önkormányzat tervei ellen. A döntés “a 120 éves hagyománnyal rendelkező nagyváradi magyar színház önálló létét veszélyezteti” – fogalmazták meg.

Nagyváradi kollégáikkal a temesvári és a kolozsvári magyar színház művészei is kifejezték szolidaritásukat közösségi oldalukon.

Május elején került nyilvánosságra a Bihar megyei önkormányzat elnökének, Ilie Bolojannak az a terve, hogy egyetlen közös intézménybe szervezné a Szigligeti Színházat, a román Regina Maria Színházat és a Nagyváradi Állami Filharmóniát. Mindkét színházban van bábtársulat és néptáncegyüttes is, így lényegében hét társulatot vonnának össze. Az átszervezés következtében megszűnne az intézmények repertoárjellege és projektintézményekké válnának. Ezekről mi is beszámoltunk itt.

A Bihar megyei önkormányzat vezetősége egyelőre hivatalosan cáfolta, hogy a napirendjükön szerepelne ilyen határozattervezet. A terv úgy került nyilvánosságra, hogy Ilie Bolojan egy találkozón ismertette a román színház művészeivel elképzeléseit. A volt nagyváradi polgármester által vezetett megyei önkormányzat a tavalyi választások óta már több jelentős költségcsökkentő intézkedést hajtott végre, a Várad és a Familia kulturális folyóiratokat például a Bihar megyei könyvtárba olvasztotta be.

Forrás: MTI