A film Török Ignác aradi vértanúnak állít emléket.

 A kanadai Cinematography Awards nemzetközi fesztiválon nyerte el a legjobb film díjat a Magyar Golgota (angol címe: Darking Way) című tévéfilm, amely a Mythberg Films gyártásában, az Aradi Kamaraszínház együttműködésével és a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Pozsgai Zsolt rendezésében

– közölte szombaton az Aradi Kamaraszínház.

A Magyar Golgota forgatása idén februárban zajlott a koronavírus-világjárvány miatt nem az eredeti aradi helyszínen, hanem a Dunántúl egyik most felújított kastélyában és környékén, Nádasladányban.
A Balázs Béla-díjas Pozsgai Zsolt filmje Török Ignác aradi vértanúnak állít emléket, az aradi vértanú sorsán keresztül mutatja be az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlását, a 13 honvédtábornok kivégzésének hajnalát. A Magyar Golgota végigköveti Török Ignác fordulatokkal és izgalmakkal teli utolsó éjszakáját, amely elvezetett ahhoz, hogy a Haynau által halálra ítélt honvédtábornokot közvetlenül az akasztás előtt érje el a végzet.
További két nemzetközi seregszemle, a New York-i Oniros Film Awards és a Los Angeles-i Hollywood Venus Awards is döntőbe juttatta az alkotást, az eredmény júniusban várható. A film meghívást kapott több őszre tervezett nemzetközi fesztiválra.
A díjazott film alapjául szolgáló, azonos című színházi előadást az Aradi Kamaraszínház 2018-ban mutatta be szintén Pozsgai Zsolt rendezésében, aki a dráma szerzője is.
A tervek szerint a tévéfilm díszbemutatóját Aradon tartják október 5-én – olvasható az Aradi Kamaraszínház közleményében.

 

Pozsgai Zsolt

Pozsgai Zsolt

MTI

Kiemelt kép: Jelenet a filmből. Fotó: Mythberg Films

Foto: port.hu