Folytatódott a járványhelyzet miatt megszakadt hagyomány, idén ismét elindultak a környékbeli települések keresztaljái a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

Idén a járványhelyzet miatt a búcsús szentmise helyszínére, a csíksomlyói nyeregbe azok a zarándokok mehetnek, akik a Gyulafehérvári Főegyházmegye által kibocsájtott zarándokkártyával, vagy csíkszeredai személyi igazolvánnyal rendelkeznek. A távolról érkező zarándokok számát 22 100-ban határozták meg, a csíkszeredai zarándokok számára pedig 15 ezer kitűzőt készítettek.

A hagyomány szerint minden év pünkösd szombatján a katolikus székelység  a Kissomlyó-hegyén nyírfaágakkal ékesített zászlókkal körmenetet tart. A szokásrend szerint a gyergyóalfalusi keresztalja megy a menet elején. A menet legértékesebb tárgya a főoltár bal oldalán látható csíksomlyói kegytemplom egyik kultikus tárgya a labarum, mely az ókorban, Nagy Konstantin császár idején a győzelem jelképe volt.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

A pünkösdszombati körmenetben ezt a menet központjában viszik a körmenetet vezető püspök előtt. A 36 kg súlyú jelképet a hagyomány szerint, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium két legjobb végzős diákjának tiszte vinni a szabadtéri mise helyszínére tartó menetben és az ünnep utáni visszatéréskor is.

A menetet 1990-től kezdődően, – 40 év kényszerű távolmaradás után-, szokásosan a csángók zárják, a „fehér keresztalja”, amely a csángók hagyományos népviseletéről kapta nevét. Amikor a menet a Kissomlyó-hegyen álló Salvator-kápolnához ér, eléneklik az Egészen szép vagy Mária című éneket, és így folytatódik tovább a körmenet.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

 

Forrás: szekelyhon.ro/Pinti Attila

Forrás: szekelyhon.ro/Pinti Attila

A búcsún való részvétel feltétele a maszkviselés és a távolságtartás, továbbá a szervezők arra kérték a részt venni szándékozókat, hogy lehetőleg olyanok alkossák a plébániák zarándokcsoportjait, akik be vannak oltva koronavírus ellen.

A Csíksomlyói Pünkösdi Búcsút élőben ma 11.00 –órától közvetíti a Duna TV.

Felcsík, 2021. május 22.
A csíksomlyói búcsúra tartó csíkmadarasi keresztalja gyalogos zarándoklata 2021. május 22-én reggel.
MTI/Veres Nándor

Forrás: MTI/székelyhon.ro