Hogyan kezeli a járványhelyzetet és a válságot egy liberális kormány és miként viselkedik konzervatív ellenzéke. Beszélgetés Bede Fazekas Zsolttal a Független Magyar Rádió Toronto és a Pannónia könyvesbolt tulajdonosával.

 

Egy erős gazdaság miként reagál egy ilyen válságra?

A kanadai emberek, az állam és az egészségügy is sokkal szigorúbban veszik a szabályokat, mint otthon. Erre mondhatja valaki, hogy mi könnyen beszélünk, mert ez egy gazdag ország és nyilván jó az egészségügy, itt mindenre van pénz, de ez nem így van. Nagyon kevés támogatást kapnak a kisvállalkozók, ezt onnan is tudom, hogy magam is kisvállalkozó vagyok. Semmilyen segítséget nem kaptunk, csak kölcsönt. Hatvanezer dollárt vehettünk fel, ha ezt 2022 év végéig visszaadjuk, akkor húszezer dollárt megtarthatunk. Kiszámoltuk, ez az összeg a bolt bérének az egy negyedét sem fogja fedezni. Nagyon nehéz a helyzetünk, nem is tudom, hogy a művészek miből élnek. Huszonötezer kisvállalkozás már tönkrement, tízezer étterem végleg bezárt. Ez ráadásul már egy régebbi adat, azóta valószínűleg növekedett a számuk. Nálunk egy-két vevő fordul meg naponta a könyvesboltban, az sem egyszerre, mégis bezártak minket, ugyanakkor a nagy szupermarketeket kinyitják, ahova tömegével mennek az emberek.

Oltásra várva Torontóban

Felkészült-e az egészségügy a fokozott terhelésre?

Itt is felszabadítottak egy csomó helyet a kórházakban, de itt Torontóban elfogytak a lélegeztető gépek, ami ugye nagyon érdekes, mert Kanada leggazdagabb városa vagyunk, súlyos betegeket kellett elvinni a környező városok kórházaiba. Itt Ontario tartományban jó a helyzet a szigorú előírásoknak köszönhetően, de Manitoba államban a teszteltek harminchárom százaléka pozitív. Ide nagyon sok indiai érkezik az utóbbi időben. Annak ellenére, hogy felbukkant a vírus indiai variánsa, a kormány heteken keresztül beengedte az indiai repülőgépeket.

Voltak-e tüntetések a szigorító intézkedések ellen?

Vannak megmozdulások. Pont a múlt héten volt egy Ottawában, egy magyar ismerősöm is elment, mert ő már nagyon nehezen viseli a bezártságot, de nincs általános felzúdulás. Mi nagyon sokáig nem kaptuk meg a beígért vakcinát, ezért lassan haladtunk az oltakozással. Most gyorsult fel a folyamat, mert gyorsabban érkeznek az oltóanyagok, ezért tumultus ott van, ahol oltanak és nem a tüntetéseken. Az igazi vírustagadók nagyon kevesen vannak. A kanadaiak többsége betartja a szabályokat, még azok is, akik nem hisznek bennük. Nálunk nagyon nagy az oltakozási kedv. Torontóban a lakosság hatvan százaléka kapott egyszer oltást, a tartományban ötven százalék, Kanada szerte pedig a lakosság harmincöt százalékát beoltották. A tizenötmillió beadott oltásból csak 3,3 százalék kapott második oltást is. Nekünk négy hónapot kell várni, hogy megkapjuk a második injekciót, mert eddig kevés volt az oltóanyag. Felgyorsult ugyan a folyamat, de ahelyett, hogy a két oltás közötti időt rövidítették volna le, a korhatárt csökkentették. Most a tizennyolc év felettieket kezdik oltani. A pop up oltóhelyeken (gyorsan a semmiből felépített oltóhelyek), vagy a kijelölt gyógyszertárak előtt kilométeres sorok állnak. Nemrég láttam egy stadionról készült képet, ahol szintén oltanak, kígyóznak a sorok. Odamennek már előző nap sátorral, kemping székekkel, mert nem biztos, hogy rájuk kerül a sor. Amikor megtudtuk, hogy hova érkezik oltóanyag, hova tudunk regisztrálni a Neten, mi is megpróbáltuk. Nyolc órától indult a regisztráció, amikor megnyomtuk nyolckor a gombot már ötszázhuszonhétezer ember volt előttünk.

Oltási értesítés

Lehet-e választani az oltóanyagok közül?

Amikor az Egyesült Államokban kiderült, hogy az AstraZeneca nem olyan biztonságos oltóanyag, vagy Pfizert vagy Modernát adtak helyette. Az AstraZenecát az amerikaiak áttolták ide hozzánk amikor azt mondták, hogy nekik már nem kell. Ezt mi eloltogattuk. Le is állították ezt a vakcinát, csak annyit hoznak be, amennyi a második oltáshoz kell.

Hogyan reagált az ottani ellenzék a kormány válságkezelésére?

Nálunk összefogás volt, ami nem jelenti azt, hogy nem voltak kritikák. Én láttam a hazai ellenzéket és láttam az itteni ellenzéket is, hogy hogyan viszonyul a kormány intézkedéseihez. Ég és föld a különbség. Nem kaptunk elég vakcinát de soha senki nem mondta Trudeaunak vagy az egészségügyi miniszternek, hogy hentes vagy gyilkos! Kritizálták őket, hogy miért nem kapunk elég oltóanyagot, ha egyszer megegyeztek Amerikával, de nem minősíthetetlen stílusban. Csak egy magyar származású képviselő, Andrea Horwath demokrata politikus támadta a kormányt, olyan Szabó Tímea stílusban. Na, ő állandóan ordítozott a parlamentben. Nekünk igazi ellenzékünk van, amely kritizál egyes intézkedéseket, de konstruktívan. Nincs ordenáré hangnem, nincs hentesezés, gyilkosozás.

Segítik-e a gazdaságot az emberek mozgását oltási igazolvánnyal?

Most Torontóban tulajdonképpen szinte minden be van zárva, ahhoz képest, hogy a város lakóinak hatvan százaléka egy oltást biztosan kapott. Nálunk nagy a szigor. Nem tudom, a magyarok mit szólnának hozzá, ha otthon is így működne a rendszer. Ha most nekem haza kéne utaznom, mert mondjuk még szeretném látni idős édesanyámat, tesztet kell csináltatnom hetvenkét órával indulás előtt. E nélkül nem szállhatok fel a kanadai gépre. Megérkezéskor be kell vonulnom egy szállodába három napra saját költségemen, majd újra letesztelnek. Ezt még annak is meg kell csinálni, aki be van oltva. Előfordult, hogy egy háromtagú családnak négy-ötezer dollárba került ez a pár nap. Ezért vajaskenyeret kaptak meg vizet. Negatív eredmény esetén haza lehet menni, de tíz nap otthoni karantén kötelező. Ha pozitív vagy, tovább kell menned egy olyan fizetős szállásra, ahol már csak betegek vannak, ahol addig kell tartózkodnod, amíg meg nem gyógyulsz. De így sem látok ordítozó, mocskolódó embereket az interneten, a Facebookon. Mindenki viseli türelemmel a helyzetet. Az oltakozási kedv is sokkal nagyobb mint otthon, és én állítom, azért, mert az ellenzék nem bizonytalanította el az embereket.

Milyen tervvel készül a kormány a járvány utáni újraindítás érdekében?

Ezzel mintha itt Kanadában nem foglalkoznának. Egyelőre csak arról van szó, hogy hogyan fogjuk leküzdeni a járványt. Érdekes módon akik elveszítették a munkájukat, jobban járnak, mert havi kétezer dollárt kapnak, még akkor is, ha ezret kerestek azelőtt. Egy üzlet tulajdonosa, aki most újra kinyitott, panaszkodik, hogy nem talál munkaerőt mert ennyit nem tud fizetni. Ráadásul százezer ember úgy adta be az igényét a segélyre, hogy nem is volt munkanélküli. Én itt olyan támogatásokról nem hallok, mint Magyarországon. Nekünk egy cent adónkat sem engedték el. Amikor a háziúrtól kedvezményt kértünk a könyvesbolt helyiségének a bérleti díjára, mert nem vagyunk nyitva, nincs bevételünk, azt válaszolta, hogy próbáljunk pozitívan a jövőbe nézni. „Good Luck.”

Németh B. László

A képeket készítette: Bede Fazekas Zsolt