A 2002-es választások előtt az MSZP – akkor még Gyurcsány nélkül – a következőket ígérte a választóknak: az első száz napban jelentős fizetésemelést kapnak a közszférában dolgozók, lesz 13. havi nyugdíj. Majd meglebegtették azt, hogy egyes gyógyszerek és a tankönyvek ingyenesek lesznek, a munkahét pedig 38 órából fog állni.

A 2005-ös évértékelő beszédében az akkor ellenzékben lévő Orbán Viktor arról beszélt, hogy a koalíció tevékenységét már csak “hantabarométerrel” lehet mérni. Aztán jött a gázáremelés, amelyet eleinte így kommentált Lendvai Ildikó: “Lassan, tagoltan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse: nem lesz lakossági gázáremelés.” Aztán lett. 11-szer.

Ez persze már mind történelem és az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Fidesz is tett választási ígéreteket, de ezeket 2010-ig nem lehetett rajtuk számonkérni, mert nem kerültek a hatalomba. A „mi lett volna ha?” pedig elég történelmietlen kérdés.

Most ismét eljött a (közben) szoclibekből lett globalisták ideje, akik rövidesen ismét el fognak bennünket árasztani a jövő évre vonatkozó kampányígéreteikkel. A legütősebbet eddig Gyurcsányé Dobrev Klára tette azzal, hogy jövőre minden nyugdíjasnak 150 ezer forintot ígért, ha ők nyerik a választásokat.

Túl azon, hogy ez nyílt szavazatvásárlási ajánlat amely – túl az etikán – talán még büntetőjogilag sem állja meg a helyét (bár ebben nem vagyunk biztosak), kérdés, hogy vajon mennyit hoz a DK konyhájára? Hoz-e többet mint ahány elvakult szavazójuk van? Eléri-e a velük együtt induló pártok szimpatizánsait, közülük is a nyugdíjasokat?

Mert ez egyben hitelességi kérdés is. Azok akik semmiképp nem szavaznának a nemzeti erőkre, vajon mennyire látják másnak, hitelesebbnek Gyurcsány feleségét, mint magát a bukott miniszterelnököt? Aki ugyanis azt nyilatkozta, hogy „mérhetetlenül büszke volt az őszödi beszédre”, azzal azt is mondta, hogy még csak fel sem háborodott a férjén aki reggel, éjjel meg este hazudott. Ők tehát minden létező tekintetben egyformák.

Ha – a felmérések szerint – a fentiek miatt Gyurcsány a legelutasítottabb politikus, akkor miért gondolja a vele egyforma Klára asszony, hogy bárki is hinni fog az ígéreteinek?

Kép forrása: MTI/ Mohai Balázs