„A visegrádi országok látványos megkülönböztetést szenvednek el az Európai Unióban, és ha nem lépnek fel erőteljesebben és közösen, ez a helyzet nem is fog változni” – írta Orbán Viktor miniszterelnök válaszul Mikuláš Dzurindának, Szlovákia korábbi miniszterelnökének.

A kormányfő hangsúlyozta: a szlovákok és a magyarok ennél többet érdemelnek.

A levél azért született meg, mert Mikuláš Dzurinda elveti a magyar kormányfő Postoj.sk oldalnak adott interjújában megfogalmazott javaslatát, miszerint a V4-országok törekedjenek arra, hogy a német–francia tengelyen forgó Európai Uniót német–francia–V4 hárompilléres erőközponttá alakítsák. Dzurinda elmélete szerint a javaslat csak az Európai Unió belső széttagoltságát erősítené, nem egyesíti, hanem szétszedi azt.

Orbán Viktor erre reagálva megjegyezte:

„Tény, hogy a V4 országainak nem sikerült elérniük érdekeik megfelelő érvényesítését az unió keretén belül. Tény, hogy mi, közép-európaiak látványos megkülönböztetést szenvedünk el. Azt állítom, ha nem lépünk föl erőteljesebben és közösen, ez a helyzet nem is fog változni”.

Orbán Viktor kifejtette: a belső piac mai elrendezése azt eredményezi, hogy az európai piac egy francia állampolgárnak a 2016-os adatok alapján évente 1074 euró többletjövedelmet ad, egy németnek 1046 eurót, egy szlováknak 537 eurót, egy magyarnak pedig 408 eurót. Továbbá, ha a V4-országokba az EU-transzfereken keresztül beáramló pénzt összevetjük a tőlünk kivitt profit- és osztalékjövedelemmel, látható, hogy milyen súlyos veszteségeket szenvedünk el. „Magyarország esetében a különbség 80 százalék, Szlovákia esetében pedig több mint 90 százalék”.

A kormányfő emellett rámutatott, hogy a 2004 óta csatlakozott országok a támogatásnak 5,1 százalékát kapták, miközben lakosságunk az unió több mint húsz százaléka. A földrajzi egyensúlytalanságot orvosló javaslatainkat leverték.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a kiküldetési irányelvet a V4 számára hátrányosan újra írták. „Az első mobilitási csomag bántó, sértő hátrányba hozta a mi fuvarozási vállalatainkat. És akkor még nem írtam az agyelszívásról, a kötelező migránselosztási kvótákról és a velünk szemben használt kettős mércéről sem”.

Forrás: MTI