Meglepetésként érte a Szilágy Megyei Tanácsot, hogy nem élhetett elővásárlási jogával, mert a zsibói Wesselényi-kastély tulajdonosa már eladta Erdély egyik legszebb barokk épületét.

Az önkormányzat eredetileg mintegy négymillió lejt különített el erre a célra, ezért az ügyet bíróságra viszik. Az örökös szerint az önkormányzat kicsúszott a határidőből.

A Maszol.ro beszámolója szerint a kastélyt először 2015-ben bocsátotta áruba az Artmark bukaresti aukciós ház, és 2016-ban érkezett a felkérés a Szilágy Megyei Tanácshoz, hogy éljen az elővásárlási jogával, ám akkor még 1,5 millió eurót kértek a kastélyért, ez pedig a megyei önkormányzat a költségvetése alapján nem engedhette meg magának. Idén márciusában arról kaptak értesítést, hogy ismét élhetnek az elővásárlási jogukkal, mert már csak 800 ezer eurót kérnek a kastélyért.

Szilágyi Róbert István, a megyei tanács alelnöke szerint az önkormányzat még március 29-én, a felszólítás utáni tizenkettedik napon jelezte, hogy megvásárolná a kastélyt, és el is indították a törvény által előírt procedúrákat. Ez mind április elején zajlott. Az Artmark felszólította a megyei önkormányzatot, hogy április 30-ig mutassa be a tanácshatározatot, amellyel költségvetésbe foglalták a kastély megvásárlásához szükséges összeget, és bizonyítsák azt is, hogy elindították az elővásárlási jogot illető procedúrákat, mert nekik április 30-ig van egy ügyfelük, aki megvenné az ingatlant. Az április 28-i megyei önkormányzati ülésen költségvetésbe is foglalták a megvásárláshoz szükséges összeget, és kinevezték az öttagú tárgyalóbizottságot ennek lebonyolításához. Ezt követően nem érkezett válasz a tulajdonostól, sem az őt képviselő Artmark Historical Estate Kft. bukaresti cégtől. Közben kiderült, a Micro Vision Consult Kft. április 20-án már megvásárolta a kastélyt 800 ezer euróért.

Janicskó András, a kastély örököse az MTI-nek elmondta: a Szilágy megyei önkormányzat kifutott a törvényes határidőből az elővásárlási jog érvényesítésével. Hozzátette, tudomása szerint a vásárló máris túladott a kastélyon. Ő azt szeretné, ha minél előbb megkezdődne a kastély felújítása, és az épületben Wesselényi-múzeum működne. Az örökösök azért kényszerültek a kastély eladására, mert belátták: nem tudják előteremteni a felújításhoz, karbantartáshoz szükséges összeget.

A Zsibón található Wesselényi-kastélyt Erdély egyik legszebb barokk épületeként tartják számon, amely Szilágyság egyik legmeghatározóbb kulturális öröksége. A kastély építését 1778-ban kezdték el, mai formáját idősebb Wesselényi Miklós idejében nyerte el, a kastély melletti lovardát is ő építtette 1771-ben. A Wesselényiek büszkesége volt a messze földön híres zsibói ménes, amely apáról fiúra szállt. A kastély 1810-re készült el teljesen. Az épületen barokk és klasszicista építészeti elemek keverednek, nagy árkádos loggiája és a középkori hagyományoknak megfelelő négy sarokbástyája különösen látványos.

Erről bővebben itt olvashatnak.

Fotó: Wikipédia