Várakozáson felül teljesített a magyar gazdaság az év első három hónapjában – kommentálta Varga Mihály a KSH első becslését a gazdaság első negyedéves teljesítményéről.

A piaci szakértők által várt 0,3 százalékos visszaeséssel szemben 1,9 százalékkal bővült hazánk gazdasági teljesítménye az előző negyedévhez képest. Mindez azt mutatja, hogy a gazdaságvédelmi intézkedések eredményesek, a magyar gazdaság újra indulása elkezdődött. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a magyar gazdaság teljesítménye nőtt a legnagyobb mértékben az Európai Unióban negyedéves alapon.

A pénzügyminiszter elmondta, az adatok arra is rávilágítanak, hogy a járvány harmadik hulláma miatti korlátozások már kevésbé fogták vissza a gazdaság teljesítményét. Ez azt mutatja, hogy a magyar vállalkozások jobban alkalmazkodtak a járványhoz, a költségvetésből nyújtott támogatások, adókedvezmények valós segítséget jelentettek a működés fenntartásában.

Hozzátette: a helyes gazdaságpolitika és az oltási program sikerének köszönhetően a magyar gazdaság lépéselőnyben van az uniós országokhoz képest, így 2021 második negyedévében kiugró mértékű, kétszámjegyű növekedéssel számolnak.

Erről bővebben itt olvashatnak.

Fotó: MH/Purger Tamás