A The Blaze amerikai hírportál arról számolt be, hogy a Walt Disney, a világ egyik legnagyobb média-konglomerátuma nemrég útjára indította legújabb, a faji egyenlőtlenség ellen kidolgozott továbbképzési programsorozatát kifejezetten a fehér bőrű alkalmazottai számára. A vállalati tréning a következő modulokat tartalmazza: „rendszerszintű rasszizmus”, „fehér előjogok”, „fehér sebezhetőség”, „mikroagresszió”, „antirasszizmus”.

A tréningsorozat kézikönyve szerint Amerikában a rendszerszintű rasszizmus és a transzfóbia hosszú évekre nyúlik vissza, s ennek az állításnak az alátámasztására felvonultatott érvek között az az információt is megjelenik említési szinten, hogy a koronavírus-járvány Amerikában elsősorban a fekete lakosság soraiban követelte a legtöbb halálos áldozatot.

A továbbképzés tananyaga megkéri az alkalmazottakat, hogy ne kérdőjelezzék meg a vállalat fekete alkalmazottainak a rendszerszintű rasszizmussal kapcsolatos személyes tapasztalatait. A könyv arra is figyelmezteti a továbbképzés résztvevőit, hogy a fekete amerikaiak elleni rasszizmus nem keverendő össze az Amerikában élő többi színes bőrű közösség elleni megkülönböztetéssel, ugyanis a feketék ellen irányuló rasszizmusnak egyedi története és történelme van,

amely létrehozta a rasszizmusnak azt a válfaját, amely kizárólag a feketék ellen nyilvánul meg, más kisebbségek ellen nem.

Az új tréningprogram keretében a Disney 75 pontban és a témában ismert irodalom felsorolásával foglalja össze azoknak az ajánlásoknak a listáját, amelyek útmutatásul szolgálnak, hogy „mit tehetnek a fehér bőrűek a faji igazságosságért”, például: „meg kell szüntetni a rendőrség finanszírozását”, „tüntess el a könyvespolcodról minden gyarmatosító témájú és rabszolgasággal is foglalkozó könyvet”, „támogass pénzügyileg egy, a fehér kiváltságok ellen fellépő aktivista csoportot, például a Black Lives Matter-mozgalmat”, „idejekorán ébreszd fel a gyermekedben a faji igazságosság iránti fogékonyságot”, azzal indokolva ez utóbbi ajánlást, hogy „már a kisbabák is diszkriminálnak faji alapon”.

Fotó: Getty Images/David Mcnew

Fotó: Getty Images/David Mcnew

a Walt Disney vállalat arra kéri fehér alkalmazottait, hogy ellenőrizzék és lássák be saját kiváltságos, előjogokkal teli helyzetüket a „fehér előjogok listájának” átfutásával,

amelyen ezek az ellenőrző kritériumok szerepelnek: „fehérnek születtem”, „heteroszexuális vagyok”, „férfi vagyok”, „a születéskori nememmel azonosulok”, „soha nem erőszakoltak meg”, „nem használok közösségi közlekedést”, „még sosem neveztek terroristának”.

A Disney azt tanácsolja a képzés tananyagában, hogy az alkalmazottak távolodjanak el attól a „tengelytől”, amely eddig számukra a normát jelentette: a fehér közösségek domináns kultúrájától és értékeitől, egy attól teljen eltérő irányába.

a könyv egyik ábrája megemlíti, hogy a gyermekeknek már három hónapos korukban is lehetnek rasszista megnyilvánulásaik,

de a négyéves csemeték „már egészen bizonyosan részrehajlóak lesznek a fehérekkel”, írja Christopher F. Rufo filmes szakemberre hivatkozva a The Blaze.

Forrás: Origo.hu

Kiemelt kép: Walt Disney Picture/illusztráció