Ki gondolta volna, hogy a pesti kabaré „Előválasztások” című műsorára Mérő László matematikus tanár úr is beül, sőt tippeket ad.

Mérő szerint az előválasztás lelkes és általa nagyon tisztelt szervezői úgy látják, ha sikerül elég sok embert mozgósítani az előválasztásra, akkor sokkal többen lesznek, mint az esetleges fideszes trollok, és akkor az előválasztás eredménye hiteles és meggyőző lesz. „Ez azonban sajnos téves matek – mondja. „Előrebocsátom a lényeget, aztán jöjjön a számolgatás:

Százezer tudatos fideszes résztvevő az ellenzéki előválasztáson elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa akár kétmillió valódi ellenzéki szavazó akaratát!

Képzeljük el például a következő helyzetet: az előválasztás második fordulójára Karácsony, Dobrev és Jakab marad. Az egyszerűség kedvéért játsszunk most csak ezzel a három névvel és az alábbi konkrét számokkal, az általános matek kicsit bonyolultabb, de a lényeget ez a példa jól mutatja.

Minden úgy történik, ahogy a szervezők remélik, és sikerül mozgósítani az előválasztás második fordulójára 2 millió ellenzéki szavazót. Példánkban most ők 750 000 – 650 000 – 600 000 arányban szavaznak Karácsonyra, Dobrevre, illetve Jakabra. Ez eléggé meggyőzően egyértelmű választói akaratot mutat és indokolja, hogy mindenki felsorakozzon Karácsony mögé.

Most képzeljük el, hogy Orbán úgy érzi, hogy a jobboldali körökben Gyurcsánynénak nevezett Dobrevet le tudja győzni, Karácsonytól viszont tart. Ez esetben Orbánnak elég 100 001 embert mozgósítania, hogy menjen el az ellenzéki előválasztásra, és szavazzon Dobrevre, és már meg is fordította az eredményt Dobrev javára. De ha Orbán netán inkább Jakabot szeretné ellenfélnek, ahhoz is elég 150,001 fideszes előválasztó. Példánkban tehát hiába mozgósít az ellenzék sikeresen nagyon sok embert az előválasztásra, a Fidesznek elég kevesebb, mint tizedannyit mozgósítania, hogy az ő választottja nyerjen.”

Ha egyszer ezt mondja a matek, akkor miért működik sok más országban mégis remekül az előválasztás intézménye, – kérdi önmagától a tanár úr – az ellenzéki és a kormánypártok számára egyaránt? Azért, mert példánkban az a 100-150 000 ember, aki Fidesz-hívőként elmegy az ellenzéki előválasztásra, úgy viselkedik, mint aki hívatlanul elmegy egy idegen esküvőre egy jót enni-inni. Ezt nálunk is felháborítónak tartanák, és ha a dolog kiderül, a násznép alaposan elagyabugyálná azt, aki ilyet tesz.”

Az alábbi három dologra hívnám fel Mérő tanár úr figyelmét:

Egy! Máshol azért működik az előválasztás, mert többnyire zárt és csak a saját pártjuk híveit hívják meg. Nem további öt másikat. Ahol nyílt, ott évszázados hagyományai vannak a konvencióknak.

Kettő! Nos, az hogy nem hívták meg Orbán Viktort és híveit az tévedés! Meghívták őt is, sőt az egész falut! Mit csodálkoznak, ha eljönnek? Miért kellene elagyabugyálni a meghívottakat?

Három! És ez a legfontosabb. Vajon ki meri megmondani a Mérő tanár úrnak, hogy Orbán nem jön el a meghívás ellenére sem erre az esküvőre. Merthogy [email protected] van a menyasszonynak! És pontosan tudja, hogy egy emberét sem kell odaküldenie, mert a voksolás csak kulissza. Az, hogy hányan szavaztak, milyen eloszlásban és kire azt már pontosan tudja a Civil Választási Iroda elnöke Magyar doktor és a főnöke: Gyurcsány Ferenc.

Így tehát teljesen felesleges trollkodni, mert nullával emlékeim szerint szorozni nem érdemes, osztani meg nem lehet! Bár az irracionális számok világában még minden megtörténhet!

Mérő tanár úr azért tovább törte a fejét. Lásd itt. Ilyen az, mikor valaki otthon felejti a humorérzékét, mikor beül egy kabaréba!

The show must go on! Karácsony következik!

Kiemelt fotó: mandiner.hu